Kryptovalutor – en fluga som tappat höjd?

Ingenting var hetare än kryptovalutor under 2017 och de första månaderna in på 2018. Värderingarna sköt i höjden och det gick till och med så långt att stora företag på börser världen över började slänga sig med ord som block chain och Bitcoin i sina rapporter för att bevisa att man låg i framkant av teknikutvecklingen. Sen rasade allt samman.

Ett tag ville alla ha Bitcoin eller någon av alla de andra kryptovalutorna som startades och gavs ut i dess kölvatten. Valutan Bitcoin, som bygger på den så kallade blockchain tekniken, gör det möjligt att flytta stora summor pengar över landgränser på obefintlig tid. Något som förr hade tagit dagar eller veckor, tar med kryptovalutor inte ens en sekund. Anonymiteten och snabbheten gjorde Bitcoin snabbt till ett populärt val för att flytta pengar från länder med hård inre kontroll så som exempelvis Kina. Valutornas breda användningsområde kombinerat med hög riskvilja bland spekulanter fick kryptovalutornas värde att skjuta i höjden under 2017. Nu har dock vinden vänt, och den har vänt rejält.

Värdet på Bitcoin har rasat under 2018

Värdet på Bitcoin har under 2018 rasat i takt med att allt mer har talat emot valutan. Några anledningar till att värderingen sjunkit så drastiskt står ut mer än andra.

  • Bitcoin har en osäker framtid
  • Valutan var i en spekulationsbubbla
  • Regleringar börjar komma ikapp

Som sådan så har Bitcoin en osäker framtid. Med normal teknikutveckling så är det inte ogrundat att förmoda att det snart kommer en ny version av en kryptovaluta som är bättre och snabbare än just Bitcoin vilket skulle göra existensberättigandet för just Bitcoin minimalt. Även om kryptovalutorna är här för att stanna så talar väldigt lite för att just Bitcoin skulle överleva som nr 1. Investerarna hamnade i en spekulationsbubbla under 2017. Värderingen drevs inte längre med koppling till eventuell nytta utan bara till hur mycket nästa köpare kunde tänkas betala. Dessutom har länders regleringar gjort valutan mer svårhanterlig och därmed mindre attraktiv som sätt att flytta pengar på. Alla dessa punkter har sammantaget lett till att värderingen på den individuella Bitcoinen har kommit ned till en mer modest nivå. Frågan varje investerare nu bör ställa sig är vilken riktning som den nu tar.