Starta eget företag

Det är många som när en dröm om att ha ett eget företag. Att starta företag kräver en stor arbetsinsats, men ger mycket tillbaka i form av både bättre ekonomi och mer frihet.

jobbDet är enkelt att starta eget företag idag; det svåra är att lyckas skapa ett företag som når ut och växer. För att lyckas som företagare bör du redan från början göra en strukturerad företagsplan, budget och planera din marknadsföring. De vanligaste bolagsformerna är enskild firma och aktiebolag. De flesta företagare har enskild firma, vilket innebär att du som företagare är juridiskt ansvarig för företaget. Ett aktiebolag kräver en insats på antingen 50 000 eller 100 000 kronor, men är en egen juridisk person – dvs. företaget kan gå i konkurs, men det påverkar inte ägaren som privatperson. Vare sig du vill starta ett aktiebolag eller en enskild firma innebär ett företag för det mesta en kostnad. Du bör läsa på om räntefria lån hos https://www.financepal.se/artiklar/rantefritt-lan-i-24-manader/, för att försäkra dig om att du får det bästa lånet för ditt företag.

Marknadsföring

För att ett företag ska växa och ge inkomst krävs det planerad marknadsföring. Olika slags företag kräver olika slags marknadsföringsmetoder, men ett fungerande företag har alltid både en kortsiktig och långsiktig marknadsföringsplan. Den långsiktiga planeringen är nödvändig för att växa, medan den kortsiktiga planeringen är nödvändig för att marknadsföra företaget utifrån vad som är aktuellt för tillfället, som jul eller midsommar. Du bör börja marknadsföra ditt företag redan innan du startat företaget, då det tar tid att bli ett känt märke eller firma för kunderna. I nästan alla branscher är också konkurrensen stor.

Marknadsföringsmetoder

Det finns många marknadsföringsmetoder och endast din kreativitet sätter gränser, men det finns några metoder som du bör börja med.

  • Hemsida – alla företag behöver en genomtänkt hemsida. Det är viktigt med en tydlig landningssida där kunderna omgående förstår din produkt eller tjänst, samt ser öppettider och adress.
  • Analysera kundkretsen och rikta reklamen mot dina potentiella kunder, istället för att spendera pengar på att marknadsföra hundsaker till kattälskare.
  • Skapa en blogg där du både berättar om erbjudanden och delar med dig av bra och handfasta tips till dina kunder.
  • Anlita en influencer som passar dina produkter.
  • Sociala medier – Facebook, Instagram och Youtube är mycket användbara verktyg för att marknadsföra din produkt eller tjänst.