Studera till IT-lärare

Allteftersom efterfrågan på kompetent IT-personal ökar växer också behovet av kunniga IT-lärare som kan utbilda personalen. Vill du få nytta av dina IT-kunskaper samtidigt som du jobbar med människor? Då ska du bli IT-lärare.

Som IT-lärare kan du arbeta på flera olika utbildningsnivåer, från gymnasiet till yrkeshögskolor, folkhögskolor och Komvux samt på högskolenivå. För att arbeta på högskolenivå krävs som regel som lägst en kandidatexamen medan det för övriga nivåer kan räcka med gedigen erfarenhet inom IT-yrket. Ett sätt att kvalificera dig som IT-lärare är genom att läsa en YH-utbildning, vilket är en utbildning som genomförs i nära samarbete med arbetslivet. Om du ännu inte har några formella kvalifikationer, läs mer om yh-utbildningar här för att se om det kan vara något för dig.

Om du redan har en examen

Om du redan har en examen och vill bli lärare i IT på exempelvis gymnasienivå finns det möjlighet att komplettera med 1,5 års studier på en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). Utbildningen kombinerar teori med praktik och när du är klar med den kan du ansöka om lärarlegitimation hos Skolverket. Lönen varierar beroende på var du arbetar, men generellt ligger en lön för IT-lärare på drygt 30 000 kronor i månaden. Framtidsutsikterna är goda, då efterfrågan på IT-personal är stor och därmed också efterfrågan på utbildare. Dessutom är det ett givande arbete:

”Jag har världens bästa jobb,” säger till exempel en Guldäpplet-nominerad IT-pedagog.

Som lärare eller pedagog har du ofta ganska stor frihet i att själv utforma och utföra din undervisning. Dessutom täcker arbetet inte bara att förmedla rena IT-kunskaper, utan kan också handla om att lära ut källkritik vilket gör yrket både varierande och utmanande.